Friday, September 30, 2011

ANEKA MEE

Mee Bandung

Zaman sekarang nak masak semua nak segera pakai pes, atau rencah sudah siap. Cuma sediakan udang, sotong dan mee sahaja. Tapi saya masih menggunakkan bahan rencah sendiri dari ibu saya, jom kita tengok apa bahan-bahannya.

Bahan-bahan:
  • mee kuning 1 bungkus
  • sawi / kobis di hiris
  • daging di rebus
  • udang, sotong
  • cili kering di kisar (cili boh)
  • bawang besar / putih
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • sos tomato puri @ sos botol pun boleh
  • telur
  • 2 sudu makan tepung jagung/tepung gandum
  • kacang goreng di kisar kasar.
  • garam/gula/aji secukup rasa
  • bawang goreng, daun sup bawang dan cili jeruk sebagai hiasan.
Cara:
  1. guna periuk ,tumis bawang besar/putih ,cili kisar,  dan serbuk lada putih sehingga naik bau.
  2. masukkan rebusan air daging bersama daging sampai mendidih. garam/gula/aji secukup rasa.
  3. kacau tepung jagung/ gandum dalam cawan selepas itu masukkan ke dalam periuk tersebut bagi memekatkan kuah.sudah siap ketepikan....
  4. ambil kuali masukkan kuah bandung ke dalam selepas itu baru masukkan udang, sotong sampai masak dan kacang kisar.
  5. baru masukkan mee kuning bersama sayur sawi dan kobis.
  6. sudah siap angkat mee tersebut, kuah di dalam kuali tersebut bagi mengelegak pecahkan telur sebiji. telur sudah separuh tuang ke dalam pinggan.
  7. hiasi dengan bawang goreng, daun sup bawang dan cili jeruk...sedap tuuu!
P/S: cara di atas lebih senang,  sebab mee cepat kembang dok lama2 dalam kuah x sedap.




Bihun Hong Kong
Bahan-bahan:
  • bihun 1 pek
  • udang , sotong, daging
  • sos tiram
  • bawang besar/putih di kisar
  • halia di kisar
  • sedikit serbuk lada putih
  • air
  • sawi, (lobak merah di hiris.)
Cara:
  1. tumis bawang besar/putih , halia sampai naik bau.baru masukkan serbuk lada putih dan sos tiram.
  2. bubuh air bersama udang, sotong, daging. garam/ aji secukup rasa.
  3. baru masukkan sawi dan akhir sekali bihun. gaul sampai sebati dan masak.
  4. sudah selesai , bolehlah makan bersama bawang goreng dan lada hijau jeruk.


 SPAGHETTI


Bahan-bahan:
  • pakai sos brang leggo's
  • angel hair spaghetti
  • bawang besar/putih di kisar
  • sosej di potong bulat
  • daging burger di carik2
  • cili kisar/ sos cili
  • garam/gula secukup rasa
Cara:
  1. spaghetti di rebus bubuh sedikit majerin /  minyak supaya tidak melekat dalam 2 minit je.
  2. tumis bawang/ besar sampai naik bau, baru masukkan sos cili.
  3. masukkan daging burger, sosej.
  4. baru masukkan sos leggo's.
  5. kalau rasa pekat tuang 1 cawan air.
  6. garam/gula secukup rasa.

1 comment: