
Pada 2 November 2010, adalah hari kelahiran aku yang ke 29 tahun. Ikutkan besday girl mana boleh masak kan..???? Nak celebrate tunggulah makan malam nanti. Tapi kenangkan tengahari anak-anak balik dari sekolah dan suami pulang makan tengahari, apa lagi bergegaslah kite ke dapur untuk memasaknya.
 |
NASI JAGUNG |
Bahan:
- jagung dalan tin (sebiji-2)
- mentega / minyak sapi
- bawang besar/ putih di kisar
- halia di kisar
- sedikit lada putih
- daun pandan
- susu cair
- sedikit garam
- beras
Cara: tumis bawang besar/putih dan halia dengan mentega/minyak sapi sampai naik bau. Masukkan air (sukat ikut beras berapa cawan), jagung, lada putih, susu cair, daun pandan ,garam secukup rasa. Kemudian masukkan beras, sudah masak taburkan bawang goreng.
 |
AYAM MASAK MERAH |
Bahan:
- 1 ekor ayam
- 2 biji bawang besar potong bulat
- kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
- serai titek
- cili kering di kisar
- bawang besar/putih dikisar
- halia dikisar
- 8 sudu besar sos tomato
- 6 sudu cili sos
- 3 sudu gula
- garam secukup rasa
Cara:
- tumis serai dan rempah ratus selepas itu tuangkan cili kisar, bawang besar/putih dan halia sampai naik bau.
- masukkan sos tomato, sos cili, gula dan garam secukup rasa. baru masukkan ayam , kalau rasa pekat sangat tiada berkuah tuangkan air.
- selesai masak taburkan bawang besar yang di potong bulat.
 |
DALCA TUMIS DARAT |
Bahan-bahan:
- daging di rebus
- 1 cwn dal di rebus separuh empuk
- carot di potong bulat
- kacang panjang di potong ikut suka
- terung " " "
- kentang di belah 8
- 1 cawan santan pekat
- asam jawa
- air secukupnya
- lada hijau
- tomato
Bahan di kisar:
- bawang besar/putih
- 1 inci halia
- 3 sudu makan rempah kari daging
Bahan rempah:
- 1 inci kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
Bahan tumis:
- bahan di kisar tadi
- rempah kari
- rempah ratus
- daun kari
- minyak
Cara:
- tumis rempah ratus bersama rempah kari di campur dengan bawang besar/putih, halia dan daun kari. ketepikan
- air rebusan daging dan dal bersama kentang dan lobak merah yang sudah empuk baru masukkan santan bersama terung , kacang panjang dan garam secukup rasa.
- baru masukkan tumisan rempah kari tersebut ke dalam santan tersebut. Campakkan lada hijau dan tomato.
 |
PACRI NENAS |
Bahan- bahan :
- 1 biji nenas potong 3 segi
- bawang besar /putih di kisar
- rempah bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis
- gula/ garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- 1 cawan air
- cili merah untuk hiasan.
Cara:
- tumis bawang besar/ putih.
- masukkan rempah, serbuk kunyit dan air.
- garam/gula secukup rasa
- kemudian masukkan nenas yang sudah di potong sehingga empuk.
- selesai masak, hias cili di atasnya.
sedap di makan bersama nasi beriyani, nasi minyak.
No comments:
Post a Comment