
Bahan:
> kepala ikan tenggiri
> 4 sudu besar rempah kari (brand BABAS)
> bawang besar & putih di kisar
> 1 sudu besar halia di kisar
> daun kari
> rempah biji sawi
> air asam jawa
> bendih (gantikan dengan terung pun boleh)
> lada hijau / tomato
> santan
> garam/ aji secukup rasa.
Cara:
1) goreng bendih terdahulu dan ketepikan.
2) rempah kari di gaul bersama bawang besar & putih, halia dan rempah biji sawi dan sedikit air, kacaukan.
3) tumis daun kari terdahulu kemudian masukkan rempah kari yang di gaulkan tadi ke dalam periuk sampai naik bau. Baru masukkan santan yang di campurkan dengan asam jawa ke bahan tumis tadi. Garam/aji secukup rasa.
4) mendidih masukkan kepala ikan tersebut
5) akhir sekali, masukkan bendih, lada hijau dan tomato sebagai makanan sampingan.
No comments:
Post a Comment