Tuesday, September 27, 2011

Roti Jala + Kari Ayam




Bahan Roti Jala:
  • 1kg tepung gandum
  • 2 biji telur
  • garam secukup rasa
  • perwarna kuning
  • 5liter air
Cara: masukkan kesemua bahan dan kacau selepas itu tapis. Agak2 tidak pekat dan tidak cair.

Bahan kari ayam:
  • ayam
  • kentang
  • bawang besar & putih
  • sedikit halia
  • rempah kari (brand BABAS)
  • santan/ susu cair
  • rempah ratus
  • daun kari
  • garam/aji secukup rasa
Cara:
  1. gaul rempah kari bersama bawang besar, putih , halia .
  2. panaskan minyak, tumis rempah ratus dan daun kari sampai naik bau. Selepas itu masukkan bahan campuran rempah kari ke dalam tumisan tersebut.
  3. masukkan santan @ susu cair ke dalam masakkan tersebut dan masukkan ayam dan kentang sampai empuk. Garam/aji secukup rasa . Kuahnya biarlah pekat sedap di cicah dengan roti jala .




No comments:

Post a Comment