Tuesday, September 27, 2011

Lontong

Bahan menumis:
  • bawang besar & putih
  • cili kisar
  • serai
  • halia
  • udang segar/ udang kering
  • daun salam
  • serbuk kunyit
  • garam/aji secukup rasa
Bahan rencah (sayur-sayuran):
  • 3 biji kelapa ambil santannya
  • kobis di hiris
  • sengkuang di potong 1 inci panjang.
  • lobak di potong 1inci panjang
  • kacang panjang di hiris
  • tahhu di goreng di potong 4
  • tempe di goreng potong bersaiz tahhu
  • 1/2 peket suhun (jangan banyak nanti suhun serap santan)
Cara:
  1. tumis bahan menumis dengan minyak yang secukupnya sehingga wangi dan garing.
  2. masukkan santan dan garam secukup rasa. selepas itu baru masukkan bahan sayur-sayuran. agak2 sudah masak boleh tutup api.
P/S: lontong sedap di makan bersama serunding kelapa dan sambal tumis.

No comments:

Post a Comment