Bahan menumis:
- bawang besar & putih
- cili kisar
- serai
- halia
- udang segar/ udang kering
- daun salam
- serbuk kunyit
- garam/aji secukup rasa
Bahan rencah (sayur-sayuran):
- 3 biji kelapa ambil santannya
- kobis di hiris
- sengkuang di potong 1 inci panjang.
- lobak di potong 1inci panjang
- kacang panjang di hiris
- tahhu di goreng di potong 4
- tempe di goreng potong bersaiz tahhu
- 1/2 peket suhun (jangan banyak nanti suhun serap santan)
Cara:
- tumis bahan menumis dengan minyak yang secukupnya sehingga wangi dan garing.
- masukkan santan dan garam secukup rasa. selepas itu baru masukkan bahan sayur-sayuran. agak2 sudah masak boleh tutup api.
P/S: lontong sedap di makan bersama serunding kelapa dan sambal tumis.
No comments:
Post a Comment