
Sesiapa surirumah yang ada menanam pokok keladi ini, memang senang nak masak 'Siput Masak Keladi'. Sebab bila sudah ada keladi 'anytime' boleh masak menu tersebut. Selalunya di pasar minggu @ malam jarang ada jumpa keladinya. Bila beli siput , keladi takda pula dan bila beli keladi , siput pula yang takde. Saya menanam di tepi pagar rumah saya, mudah di tanam dan senang nak pelbagaikan masakan.
Bahan:
- siput
- batang keladi
- daun kesum
- cili boh
- lada hitam (di tumbuk)
- bawang besar & putih
- serai
- santan
- serbuk kunyit
- garam/ aji secukup rasa
Cara:
- siput di bersihkan, dan jangan lupa potong bahagian belakang siput (senang nak sedut)
- batang keladi di siang( buang kulit) dan di rebus dlm 15min
- tumis serai , selepas itu masukkan bawang besar, putih, cili kisar dan serbuk kunyit, kacau.
- tumisan sudah garing, masukkan santan, lada hitam, daun kesum, siput dan garam/aji secukup rasa
- akhir sekali, masukkan keladi yang sudah di rebus.
No comments:
Post a Comment